Cerita Cendawan
Kulat yang juga
dipanggil cendawan tiram mempunyai nama saintifik tersendiri iaitu Pleurotus
ostreatus. Ia merupakan salah satu jenis kulat yang boleh dimakan dan
kebanyakkannya ditanam di Asia sejak dahulu kala lagi. Sekarang,kulat ini sudah
ditanam secara komersial di seluruh dunia. Cendawan tiram ini selalu digunakan
dalam masakan China dan Jepun sebagai makanan istimewa dan sedap dimakan
bersama kicap.
Alam: Kulat
Filum: Basidiomikota
Kelas: Homobasidiomikota
Order: Agaricales
Famili: Tricholomataceae
Genus: Pleurotus
Spesies: P. ostreatus
Nama binomial:
Pleurotus ostreatus
Champ. Jura. Vosg. 1:112,1872
Cendawan tiram ini banyak didapati dalam hutan yang beriklim
hawa sederhana dan subtropika di seluruh dunia. Cendawan ini merupakan sejenis
saprofit yang bertindak sebagai pengurai utama kayu.
Cendawan tiram
merupakan sumber semulajadi dadah statin. Kajian mendapati ia mengandungi lebih
kurang 0.4% hingga 2.7% statin (berat kering).
Cendawan ini adalah salah satu cendawan maging kerana terdapat struktur yang dikenali sebagai mycelia yang bertujuan membunuh dan mencerna cacing gelang dan ia kerana untuk memperoleh nitrogen.
Khasiat cendawan tiram untuk tubuh badan:
1. Ia dapat mengawal pengedaran darah dan anti thrombotik.
2. Ia dapat merendahkan tekanan darah.
3. Ia dapat mengurangkan kandungan glukosa dan lipid.
4. Ia dapat meningkatkan sistem imuniti bagi melawan jangkitan virus dan
bakteria
5. Ia dapat menghalang pertumbuhan tumor.
Cendawan ini adalah salah satu cendawan maging kerana terdapat struktur yang dikenali sebagai mycelia yang bertujuan membunuh dan mencerna cacing gelang dan ia kerana untuk memperoleh nitrogen.
Khasiat cendawan tiram untuk tubuh badan:
1. Ia dapat mengawal pengedaran darah dan anti thrombotik.
2. Ia dapat merendahkan tekanan darah.
3. Ia dapat mengurangkan kandungan glukosa dan lipid.
4. Ia dapat meningkatkan sistem imuniti bagi melawan jangkitan virus dan
bakteria
5. Ia dapat menghalang pertumbuhan tumor.
Comments
Post a Comment